Geschiedenis

Het was in hotel Barona waar de Heeren van Beijerland elkaar lang geleden ontmoetten…

heeren-in-serre De Heeren, een boer die suikerbieten verbouwde, een handelsreiziger en de directeur van de suikerfabriek dronken daar elke week samen hun borreltje. De handelsreiziger, steevast reizend met het lokale trammetje, met de welluidende bijnaam ‘Het Moordenaartje’, deed er zijn zaken en bleef er vaak overnachten.

De boer verkocht er zijn suikerbieten aan de directeur van de suikerfabriek, die er op zijn beurt de salarissen aan de arbeiders van de fabriek uitbetaalde. Het ritueel van de Heeren in hotel Barona, groeide uit tot een innige vriendschap. Maar als zo vaak met vriendschappen, kwam er ook voor de Heeren een moment dat ieder zijn eigen weg moest gaan.

Het moet ergens vlak na de tweede wereldoorlog geweest zijn dat de boer besloot om zijn geluk in het verre Canada te beproeven.
De handelsreiziger vertrok richting Amerika. Niet dat ze spijt hadden van hun grote stap, want ze deden er goede zaken.
De directeur van de suikerfabriek bleef in Nederland. In het jaar 1972 viel het doek voor de eens zo florerende suikerfabriek. Helemaal roemloos was het einde niet, want de directeur wist er nog voor te zorgen dat zijn fabriek schitterde in de beroemde Nederlandse dramaserie “De Fabriek”, die jaren geleden miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd hield. Toch konden hun omzwervingen niet verhinderen dat de Heeren met weemoed terugdachten aan die gezellige momenten in hotel Barona.

Daarom, het zal nu zo’n twee jaar geleden zijn, besloten de Heeren om elkaar na al die jaren weer te ontmoeten. Hun uitbundige weerzien liep uit op een groots plan, ze gingen een wereldreis maken! Alle uithoeken van de wereld werden door de Heeren bezocht. Parijs, New York, Cairo, Peking, Moskou…overal zijn ze geweest. En toch bleef er al die tijd iets knagen. Want hoe bijzonder of exotisch hun bestemmingen waren, nergens vonden ze die gezelligheid terug die ze kenden van lang geleden. Lang geleden…in hotel Barona in Beijerland. Het was die hang naar de gezelligheid van vroeger die het einddoel van onze globetrotters bepaalde.

En zo kwam het dat de Heeren weer terugkeerden op hun oude, vertrouwde stek, hotel Barona in Beijerland. Er was veel veranderd. ‘Het Moordenaartje’ reed niet meer. Sterker nog, de rails lagen er niet eens meer. En hotel Barona stond erbij alsof het wel een flinke opknapbeurt kon gebruiken. Het besluit om hotel Barona te kopen en weer in haar oude glorie te herstellen was snel genomen.

Hotel Barona heet nu ‘Heeren van Beijerland’. Het resultaat kunt u zelf bewonderen.

En de Heeren?…Ach met een beetje geluk komt u ze nog eens tegen. Ze drinken er nog steeds af en toe hun borreltje. En als u heel stil bent kunt u ze misschien boven horen praten. Over verre reizen en over klokjes die toch nergens zo tikken als thuis. Thuis in Beijerland.

DBF-20140220-0066-fixed-smallDBF-20140220-0061-fixed-smallDBF-20140220-0058-fixed-small